Krizin etkilerinin en net hissedildiği ve faturanın işçilere çıkarılmaya çalışıldığı yerlerden biri, bir sanayi havzası olan Gebze… Son haftalarda pek çok fabrika işçi kıyımları, gönüllü işten ayrılmaya özendirme, üretim kapasitesinin düşürülmesi ve işçilerin ücretli izne çıkarılması gibi uygulamalarla gündeme geliyor. Bu zincir General Electric’le başlayıp, Kroman-Bossal-Autolive-Fresh’in Soft-Mecaplast-Arçelik LG-Aygaz biçiminde devam ediyor.
Bu zincire bu defa de Hatay, Osmaniye ve Kocaeli Gebze’de fabrikaları bulunan Yücel Boru eklendi. Daha önce de kıyımların gerçekleşeceği gündeme gelen Yücel Boru’da 70’ten fazla işçi işten atıldı.
Patronların krizin faturasını işçi sınıfına çıkaracakları ve önümüzdeki günlerde bu saldırıların daha da şiddetlenip, kitlesel işçi kıyımlarıyla karşımıza çıkacağı açık.
Son haftalarda sadece Gebze’de yaşanan şu gelişmeler bile bunun açık ifadesidir:
Önce General Elektrik’te işçiler zorunlu ücretli izne çıkarıldı. Ardından aynı fabrikada kapsam dışı yedi işçi işten atıldı. İşçi kıyımı daha sonra da devam etti. General Elektrik patronu siparişlerin olmaması gerekçesiyle İŞKUR’a başvurarak 120 işçinin işine son vereceğini bildirmişti.
Yine Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın (BMİS) örgütlü olduğu Bossal’da boyama bölümü kapatılmış, 18 işçinin işten atılmasının gündemde olduğu belirtilmişti.
BMİS’in örgütlü olduğu Kroman’da istirahat ve rapor alan 14 işçi işten ayrılmaya yönlendirildi. İç piyasada talep düşüşü gerekçesiyle aynı kıyımların Yücel Boru ve Çayırova Boru’da da olması bekleniyordu.
Yine Gebze’nin en büyük metal fabrikalarından biri olan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu 3 bin işçinin çalıştığı, otomotiv yan sanayi üretimi yapan Fransız sermayeli Autolive’de de rapor kullanan veya istirahat çıkan 20 işçi işten atıldı.
TM’nin örgütlü olduğu Arçelik LG Klima Fabrikası’nda en çok üretimin yapılması gerektiği yaz aylarında durgunluk görüldüğü belirtiliyor. Geçen yıl bu dönemler 2 vardiyaya geçilen fabrikada bu yıl tek vardiya çalışıyor.
Yine Gebze Plastikçiler OSB’de ıslak mendil üreten İsrail sermayeli Fresh’in Soft geçtiğimiz haftalarda 30 kişinin işine son vermişti. 150 işçinin çalıştığı çift vardiyalı fabrikada şimdi tek vardiya çalışıyor. Buna dolardaki artış ve hammadde fiyatlarındaki yükseliş gerekçe olarak getiriliyor. Fabrika aynı zamanda Petrol-İş’in de örgütlenmeye çalıştığı, çoğunluğu sağladığı bir yer.
Petrol-iş’in örgütlü olduğu Mecaplast’taysa 20 işçi işten çıkarıldı. Gönüllü çıkanlar çıksın denmesine rağmen asıl olarak izin ve istirahat kullananlar çıkarıldı.