Aladağ yurt yangını da alenen aklanmak isteniyor!



Süleymancılara ait Aladağ Kız Yurdu’nda çıkan yangınla ilgili davanın 7. duruşmasında tutuklu iki sanık da tahliye edildi. Yurdun kaçak olması, yangın merdiveninin kilitli olması, olası bir yangına göre hiçbir önlemin alınmaması, denetimin yapılmaması dikkate alınmadı


Adana’nın Aladağ ilçesinde yoksul köylü çocuklarının gönderildikleri Süleymancılar Tarikatı’na ait kız yurdunda 29 Kasın 2016’da çıkan ve 11’i çocuk biri eğitimci 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangınla ilgili davanın 7. duruşması bugün Kozan 1. Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Köylerdeki okulları tasfiye ederek çocukları tarikat-cemaat yurtlarına-okullarına mecbur bırakan, birçok açıdan sağlıksız ve güvenliksiz olan o yurtları da denetlemekten imtina eden devletin asıl fail olduğu yangın nedeniyle tutuklu yargılanan yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur da bilirkişi raporu ve tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak adli kontrol tedbiri ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliye edildi.

Tutuklu sanıkların olmadığı elektrik panosundan çıkan yangında yanıcı özellikteki ahşap merdiven ve halı kaplama ile ateş yurdun üst katlarına kadar çıkmış, yangın merdiveni kilitli olan  binada çocukların ölümüne neden olmuştu! Daha sonra binanın kaçak olduğu da anlaşılmıştı. Tüm bu gerçekler ortada dururken bu kararla, normal bir denetim ve kontrolle bile binanın yurt yapılamayacağı anlaşılacağı halde, 12 insanın göz göre göre yanarak ölmüş olmasının hiçbir sorumlusunun olmadığı ilan edilmiş oldu. Dahası tarikat ve cemaatlere ne olursa olsun arkanızdayız mesajı verildi.

Gerek hazırlanan bilirkişi raporunun tutarsızlığı ve İstanbul’a değil de Antalya Demre’den bir bilirkişiye hazırlatılmasıyla şüpheli olması, gerek Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Kozan Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın kendisindeki dosyayla (Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer’in denetimlerde ilçe milli eğitimi ikaz etmediği gerekçesiyle yargılandığı dava) birleştirilmesi kararı vermiş olmasına rağmen aslında fiilen yetkisizleşmiş mahkeme her açıdan tartışmalı tahliye kararını vermiş oldu. Kaldı ki tahliye kararı veren mahkemenin savcısı ve heyet başkanının Adli Tatil döneminde değiştirilmesi de yeterince düşündürücü!

Eğitimi daha önce Gülen Cemaati’ne teslim eden AKP’li devletin şimdi de Süleymancılar ve diğer cemaat ve tarikatlara sınırsız açık çek verdiği anlamına gelen bu karar, ailelerin “devlet yok, adalet yok!” isyanlarına neden oldu.

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki yer sıkıntısı nedeniyle Kozan Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda görülen duruşmaya, tutuklu yurt müdürü Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur, itfaiye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 16 tutuksuz sanıktan bazıları ile müşteki aileleri, sanık yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada ilk olarak değerlendirmesi sorulan cumhuriyet savcısı, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılarak alınan son bilirkişi raporuna göre tali kusurlu bulunan tutuklu sanıklar Cuma Ali Genç ve İsmail Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak bu aşamada adli kontrol tedbirleriyle tahliyelerine karar verilmesi ve eksik hususların giderilmesi yönünde mütalaasını sundu. Savcının halen devam eden ve pek çok boşluk bulunan davada mütalaa vermesi bile başlı başına sorunlu bir yaklaşım oldu.

Cumhuriyet’teki habere göre mahkemede beyanları alınan müşteki aileler de sanıklardan şikayetçi olduklarını yineleyerek, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına ve serbest bırakılan sanıkların tekrar tutuklanmasına karar verilmesini istedi.

Mahkemede mağdur müşteki aileler adına savunma yapan avukatlar ise bilirkişi raporunun alanında uzman kişilerce hazırlanmadığını, raporda usul ve teknik yoksunlukların bulunduğunu öne sürerek, taraflarına raporu incelemek için süre verilmesi ve iddia makamının tutuklu sanıklar yönünden tahliye talebinin reddine karar verilmesini talep etti.

Duruşmada savunma yapan sanık Cuma Ali Genç, “Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporundaki aleyhe olan hususları reddediyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.” dedi.

Duruşmada savunmaları alınan diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek, beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti de İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılarak alınan bilirkişi raporuna göre tali kusurlu bulunan tutuklu sanıklar Cuma Ali Genç ve Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak adli kontrol tedbiri ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.

Heyet ayrıca, dava dosyasının Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dönemin Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer’in de yargılandığı dosyayla birleştirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Mahkeme heyetinin kararını açıklamasının ardından salonda gerginlik yaşanırken, aileler karara tepki gösterdi.