TEMSA’da kriz bahanesiyle işçi kıyımı



Adana’da Sabancılara ait TEMSA’da döviz kurları ve talep yetersizliği bahanesiyle işçilere 3 aylık ücretli izin ya da işçi kıyımı dayatılıyor. Temmuzda 65, pazartesi ve salı günü de 100 işçi çıkarıldı, işçiler tepkili, sendikadan tık yok!


Krizin patronların elinde nasıl bir silaha ya da faturanın asıl olarak işçiye çıkarılması için bahaneye dönüştüğünün örnekleri çoğalıyor. Sanayi yatırımların yoğun olduğu bölgelerde üretim kapasitesini düşürme, işçi kıyımı, ücretsiz izinler giderek yaygınlaşan bir uygulama haline geliyor.

Bu zincire son olarak Adana’da faaliyet gösteren otobüs ve kamyonet gibi hafif ticari araç üretimi yapan Sabancılara ait TEMSA eklendi.

2500’ün üzerinde çalışanı bulunan ve ürettiklerinin yüzde 75’i  ihraç edilen (ağırlıklı olarak Avrupa’ya) TEMSA’da da krizi bahanesi “3 aylık ücretsiz izin ya da işçi kıyımı” dayatmasına dönüşüyor.

Motor ve şanzımanı Avrupa şirketleri MAN ve ZF’den alarak tasarımı ve üretimi burada yapan TEMSA, iç pazarda da lider konumunda. İşçilere sıtma mı ölüm mü dayatmasında bulunan şirket bu dayatmasını döviz kuru ve siparişlerin düşmesi gerekçelerine dayandırıyor.

Krizi bahane ederek faturayı işçiler yüklemeye ve bu bahaneyi sömürüyü daha fazla derinleştirmenin aracına dönüştürmeye çalışan TEMSA, işçilere bunu yaparken, kendisi de Almanya’nın Hanover kentindeki otomotiv fuarına katılma hazırlığı yapıyor.

Evrensel’in haberine göre şirket önce çalışma gününü 5’ten 4’e düşürüp 1 günü yıllık izinlerden kesti. Temmuz ayında ise 65 işçiyi işten çıkaran TEMSA yönetimi geçtiğimiz pazartesi ve salı günleri ise 100 işçiyi daha işten attı.

‘Sendika sadece çıkarılan isimleri yayımlıyor’

Gazeteye konuşan işçiler kendilerine üç aylık ücretsiz izin ya da çıkış seçeneğinin dayatıldığını ifade ederek, “3 ay ücret almadan yaşayamayacağımıza göre aslında çıkış dayatılıyor” dedi. Sendikanın bir şeyler yapması gerektiğini dile getiren işçiler, “Sendika şu an çıkarılan işçilerin isimlerini yayımlamaktan başka bir şey yapmıyor” diye belirtti.

‘Sendikaya muhalif işçiler de var’

İşçiler aynı zamanda sendikaya muhalif olan işçilerin de bu 100 kişi arasında olduğunu ifade etti.

Evrensel ’in telefonla ulaştığını belirttiği Çelik İş Adana Şube Başkanı Sedat Aydın ise “İşten atmaların sendika ile alakası yok. Biz de istiyoruz kimsenin işten çıkmamasını ama sıkıntılı bir süreç var. 160 kişi çıkarıldı. Ahmet’miş, Mehmet’miş buna bakmıyorum. İçlerinde birkaç tane var diye… İçlerinde sevdiğimiz çok insan da var. Yanlış bilgi veriliyor. Bu yüzden konuşmak istemiyorum” dedi.

Rakam sendikanın dediğini aştı, eylem düşünmüyorlarmış!

Haberde işten atmalar iddia boyutundayken görüşülen Çelik İş Adana Şube Başkanı Sedat Aydın’ın sayının 300 değil, 60 olacağını söylediği, fakat Temmuzda 65, pazartesi ve salı günü de 100 işçi çıkarıldığı vurgulanıyor.

Aydın işten atmaların önüne geçmek için bir eylem planları olmadığını ancak görüşmeler yaptıklarını vurguluyor.