Ferrore Maçka’daki fabrikasında üretimi durdurdu



Nutella, Kinder Surprise, Ferrore Rocher gibi markaların üreticisi İtalyan menşeili küresel çikolata tekeli Ferrore Maçka’daki “Fındık Kırma” fabrikasında üretimi durdurdu


Ekonominin bel kemiği haline getirilen inşaat sektörünün kriz alarmı verdiği, faiz oranlarının bile bu krizin bir yıkıma dönüşmemesi için yükseltilmeyip en son sabitlendiği, uluslararası sermayenin beklediği adımların bu politikalar nedeniyle atılmaması yüzünden döviz kurlarının habire yükseldiği, bu yükselişin uluslararası siyasetin şantaj odalarındaki hararete göre dillendirilen tehditlerle birlikte iyice agresifleştiği (ABD’nin Türkiye’nin bir şantaj unsuru olarak kullandığı Rahip Brunson’un serbest bırakılmaması üzerine savurduğu son tehditler ve bu tehditlerin ardında kim bilir hangi pazarlıklarda yaşanan tıkanmaların varlığı) bu koşullarda; fabrika kapatmalar, üretime ara vermeler de daha bir görünürleşiyor.

Yakında dönemde Türk Traktör ve Ford’ta daralma ya da üretim için gerekli parçaların eksikliği bahaneleriyle işçiler ücretsiz izne çıkarılmış, bunun faturası da yine ücretlerde yapılan kesintilerle işçilere yüklenmişti.

Bu sefer de Nutella, Kinder Surprise, Ferrore Rocher gibi markaların üreticisi İtalyan menşeili küresel çikolata üreticisi Ferrero’nun Oltan Gıda’dan satın aldığı (2014) Maçka’daki 300 kişilik ‘Fındık Kırma’ fabrikasında üretim durduruldu.

İşçiler 6 aylık ücretli izne çıkarıldı. Ferrero Fındık, fabrikanın yeniden açılıp açılmayacağı konusunda net bir açıklama yapmadı. İşçilerin işten çıkarılmadığını iddia ederek, sadece Trabzon’daki değil Türkiye genelindeki tüm tesislerinde yenilenmeye gideceği gerekçesini öne sürdü.

Konuyla ilgili olarak Ferrero’dan yapılan açıklama, hem Türkiye’deki fındık üretimini kendi tekeline alıp, merkezileştirme çabasını (köylülüğün yıkımını yani!) hem endüstriyel üretimi teknolojik yenilenme bahanesiyle sömürü yoğun bir niteliğe kavuşturma niyetini ele veriyor.

Kaldı ki, Ferrero 2013’te Manisa’da açtığı dev tesislerden sonra 2014’te de Türkiye’nin en büyük tekellerinden Oltan Gıda’yı satın almış, böylece Düzce, Ordu, Trabzon’daki fındık kırma fabrikalarını ve Trabzon Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 1500 işçi kapasiteli dünyanın en büyük fındık işleme fabrikasını kendisine katmıştı. Bu satın almalar ve yatırımlarla Türkiye fındık üretimini büyük oranda denetim altına alan Ferrore, şimdi de krizi fırsata çevirmenin peşinde.

Fabrikalarda “yenilikçi üretimin desteklenmesi” gibi bir gerekçeyle niyetini ayan beyan ortaya koyan Ferrore’nin açıklamasında şunlar belirtildi:

“Değer Zinciri Boyunca Mükemmellik” programımızla fındık değer zincirindeki kaliteye aktif olarak katkı sağlamaktayız.  İlk adım olarak, çiftçilerin fındık bahçelerindeki kalite ve verimi arttırabilmelerine destek olmak amacıyla, 2015 yılında “Ferrero Değerli Tarım” uygulamasını başlattık.  Bu sene içinde ise ilk kez çiftçileri kaliteli fındık için ödüllendiren fiyat kalite mekanizmasını hayata geçirdik.  

 

Bundan sonraki aşamada ise tüm üretim tesislerimizde, Türk fındık sektöründe daha yüksek kalitede üretim ve daha yenilikçi üretimi destekleyecek bazı değişiklik ve gelişmeler yapılacaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için üretim tesislerimizdeki bazı aktiviteler ise askıya alınacaktır. Bu bağlamda, çalışanlarımıza yönelik her türlü tedbiri almakta ve yerel uygulamaların ötesinde davranmaktayız.