Eğitimin sermayenin “ara eleman” ihtiyacına göre yeniden düzenlenmesi ve onun ihtiyaçlarıyla dolaysızca ilişkilenmesine dönük çalışmalar devam ediyor. Bu konuda yapılması planlanan ve ilk adımları da atılan en önemli hamlelerden biri de meslek liselerinin doğrudan burjuvaziye devredilmesi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in Antep Sanayi Odası’yla yaptığı anlaşmayla başlayan bu süreç, eğitimin tamamen piyasalaşması, öğrencilerin ucuz işgücü halin getirilmesi ve emekçi çocuklarının meslek liselerine yönlendirilerek yükseköğrenimin dışına atılması, “ara eleman” olmayı kabullenmesi anlamına geliyor.
Meslek liselerinin patronlara devri konusundaki ilk somut adım geçtiğimiz ay MEB’in, Antep Sanayi Odası’yla iş birliği anlaşması imzalamasıyla atılmıştı.
Sanayinin eğitimli “ara eleman” ihtiyacının giderilmesi için girilen bu yönelim kapsamında pilot il olarak belirlenen Antep’teki meslek liselerine talimat yazısı gönderildi. Çalışmanın, MEB ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığıyla uygulamaya geçirildiğinin belirtildiği yazıda, okullardan bünyelerinde bulunan atölye sayısını ve metrekare ölçümlerini Mesleki Eğitim Şubesi’ne bildirmeleri istendi. Hangi alanlarda eğitim verdiklerine ilişkin de meslek liselerinden bilgi istenen yazıda, bilgilerin fizibilite raporlarında kullanılmak üzere talep edildiği ifade edildi.
Emekçi çocuklarına üniversite fazla görülüyor
MEB’in dün Antep Sanayi Odası ile imzaladığı iş birliği anlaşmasıyla meslek liselerinin patronların ihtiyaçlarıyla doğrudan ilişkilendirilmesi ve öğrencilerin ucuz işgücü haline getirilmesi yaklaşımı pratik bir gerçeğe dönüştürüldü.
Dün gerçekleşen İş birliği protokolünün imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, meslek liselerine teşvikin önemine vurgu yaparak, devletin de bu liseleri özendirmek için yapıp ettiklerini sıraladı.
Dün tamamlanan liselere geçiş sınavına ilişkin hazırlanan kılavuzda “nitelikli” olarak tarif edilen okulların büyük bölümünün meslek liselerinden oluşması bu çabanın tipik ifadesi. MEB’in bu liselere 2017 yılında ayırdığı bütçenin 2002’de toplam eğitime ayrılan bütçenin üzerine çıkması da öyle…
İmza töreninde konuşan Yılmaz da konuşmasında “2002 yılında bin 993 meslek lisemizde eğitim alan öğrenci sayımız 822 bindi. Şimdi okul sayımız 3 bin 588´e çıktı. Öğrenci sayımız da 1 milyon 650 binin üzerine çıktı” diyerek devletin bu özel çabasını rakamlarla ortaya koydu.
Öğrencilerin ve velilerin tercihinin akademik eğitimden yana olmasına karşın meslek lisesi sayısının artırılacağını iddia eden Yılmaz, “Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze ait 6 bin 438 dersliğin, 49 spor salonunun, 366 atölyenin ve 11 bin 780 kapasiteli öğrenci pansiyonun yapımı devam etmektedir” diye konuştu.