Enflasyon son 14 yılın zirvesinde: Yüzde 15,3



TÜİK’in verilerine göre yıllık enflasyon (TÜFE) yüzde 15.39, yurt içi fiyat endeksi ise (ÜFE) yüzde 23 seviyesine yükseldi.


Çarşıya pazara gitmekten korkar hale geldiğimiz günlerden geçiyoruz. Yoksul bir emekçi ailesinin hem de yaz aylarında ve bırakalım etlisini, mütevazı bir sebze yemeği hazırlayabilmesinin ederi bile asgari geçim koşullarında astronomik oranlara ulaştı.

Soğanın kilosunun 10 TL’ye domatesin ortalama 6 TL’ye, patatesin de aşağı yukarı 6 TL’ye fırladığı koşullardan bahsediyoruz…

Doğal gaz zamları ve gündelik hayat için yaşamsal önemde olan diğer tüketim kalemlerindeki akıl sınırlarını zorlayan zamlarla birlikte düşünüldüğünde ekmeğe talim etmek dışında bir seçenek kalmıyor.

Çarşıya-pazara-evlerin mutfaklarına düşen bu yangın artık gizlenemiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in, eksik ve sakat yöntemlerle yaptığı araştırmalar ve ortaya koyduğu veriler bile dudak uçuklatacak cinsten olabiliyor.

TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre aylık artış yüzde 2.61, yıllıksa yüzde 15.39 oldu.

Bu oran son 14 yılın en yüksek oranı.

Enflasyon yılın ilk yarısında yüzde 9.17’yi buldu ve on iki aylık ortalamalara göre artış yüzde 11.49 düzeyine çıktı.

Haziran’da aylık en yüksek artış yüzde 5.98 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olurken, fiyat artışları haberleşmede yüzde 4.76, ulaştırmada yüzde 2.66, ev eşyasında yüzde 2.24 ve eğlence ve kültürde yüzde 2.16 düzeylerinde gerçekleşti. Fiyatında düşüş gerçekleşen tek grup yüzde 1.15 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Tüketici fiyatları bazında haziranda bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 82,53 ile kuru soğanda oldu. Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında ise yüzde 6,66 ile etek geldi.

Üretici enflasyonu zirvede

Yurt içi üretici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3.03 arttı ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 23.71 düzeyine tırmandı.

TÜİK verilerine göre üretici fiyatları yılın ilk yarısında yüzde 15.52 yükseldi ve on iki aylık ortalamalara göre artış yüzde 16.57’yi buldu.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2.44, imalat sanayi sektöründe yüzde 3.16, elektrik ve gaz yüzde 1.97, su sektöründe yüzde 1.20 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 15.09 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 6.87 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 5.18 ile elektrikli teçhizat olarak gerçekleşti. Buna karşılık kömür ve linyit ise bir önceki aya göre yüzde 0.24 düştü.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Haziran ayında aylık ve yıllık en fazla artış enerjide gerçekleşti.