Almanya’da Federal Meclis, Cezayir, Fas, Tunus ve Gürcistan’ı “güvenli ülke” olarak kabul eden yasa tasarısını onayladı. Tasarı yasalaşırsa, Almanya bu ülkelerden gelen göçmenlerin iltica başvurularını daha kolay reddedebilecek.
Deutsche Welle’nin aktardığına göre, iktidardaki koalisyonun yanı sıra bazı muhalefet milletvekillerinin de destek verdiği tasarı, 138’e karşı 509 oyla meclisten geçti. Dört vekil ise çekimser oy kullandı.
Yasa tasarısına sadece Yeşiller ve Sol Parti’den milletvekilleri karşı çıktı. Özellikle koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından desteklenen tasarının yasalaşması için Eyalet Temsilcileri Meclisi’nde (Bundesrat) de kabul edilmesi gerekiyor.
Tasarı yürürlüğe girerse, Alman yetkililerin söz konusu ülkelerden gelen kişilerin sığınma başvurularını reddetmesi ve ülkelerine geri göndermesi kolaylaşacak.
İltica yasası sertleştirildi
Almanya’da federal meclis Kasım ayında iltica yasasında kimi değişiklilkler yapılmıştı. İltica statüsü kazanmış göçmenleri “resmi makamlarla etkin işbirliği” yapmaya zorlayan değişikliklere Yeşiller ve Sol Parti milletvekilleri karşı çıkmıştı.
Yasada yapılan değişiklik, resmi makamlarca mülteci olarak tanınmış kişilerin, statülerinin teyidi için üç yıl sonra yapılan kontrol işlemlerindeki yükümlülüklerini artırıyor. Kontrol sürecinde mülteciler artık “etkili olmak, yetkili makamlarla işbirliğine gitmek, bu statülerini korumak için bilgi ya da belge sunmak” zorunda.
Yetkili makamlara karşı bu yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde para cezasına çarptırılmaları mümkün olabilecek.
Önceki yasal düzenlemelere göre ise mülteci statüsü alanlar sadece başvuru sürecinde etkili biçimde yetkili makamlarla işbirliği yapmak, gerekli belgeleri resmi makamlara sunmakla yükümlü. Ancak statüleriyle ilgili verilen karar sonrasında yeniden inceleme başlatılması halinde aktif biçimde işbirliğine gitmek gibi bir yükümlülükleri yok.